Jeppe Ladefoged
CMO og co-founder, Suntherm
Ny dansk teknologi skal mindske varmeforbruget og sende olie- og pillefyr på pension.
I de seneste måneder har flere af beboerne i den vestjyske by Hvidbjerg sendt deres gamle oliefyr til skrot og erstattet dem med nye, intelligente varmesystem fra det danske firma Suntherm. Hvidbjerggenserne er med i et projekt, som skal demonstrere billig varme på abonnement for husstande, som ligger uden for den kollektive varmeforsyning.
6.000 sparet på varme
I alt 35 husstande får i 2018 installeret et varmesystem med indbygget 25kWh varmelager. Per Lynggård Olesen var den første, som tog afsked med oliefyret. ”Jeg var meget interesseret i at være med i projektet, fordi varmesystemet mindsker belastningen på både miljøet og min pengepung,” siger han. Ifølge Per Lynggård Olesens foreløbige beregninger kommer han til at spare op til seks tusind kroner årligt på opvarmning af huset.
Batteri lagrer varme i saltopløsning
Det er firmaet Suntherm, der har udviklet varmesystemet, som går under navnet SmartHeat. Anlægget består af en varmepumpe, et varmebatteri og en intelligent styring. Varme produceres fra vind- og solenergi og lagres så i en saltopløsning i batteriet. En af udfordringerne i forbindelse med at opnå et fleksibelt elforbrug er netop lagring, men det problem har Suntherm løst. ”Batteriet kan lagre varmen meget længere end f.eks. en vandtank, og det gør det muligt at planlægge opladningen og forbrug, så det sker på de tidspunkter, hvor det giver bedst mening – bl.a. ud fra elpriser og vejrudsigter,” forklarer Jeppe Ladefoged, der er CMO og medstifter i Suntherm.
Forbruget reguleres i skyen
Varmesystemet er koblet op til skyen, hvilket giver et fleksibelt forbrug, hvor man kan tage højde for blandt andet vind og vejr. Fra huset sendes oplysninger om varmeforbruget, hvilket sammenholdes med bl.a. vejrudsigter og husets varmeprofil. Oplysningerne bruges til hele tiden at regulere, hvornår der købes, lagres og forbruges varme, så både forbrug og pris holdes i bund. ”Hvis husets varmeprofil eksempelvis viser, at det bliver koldt, når det blæser fra vest, vil anlægget varme huset op i god tid inden vinden tager til,” siger Jeppe Ladefoged. ”Det øger komforten i huset og giver besparelser på varmen, fordi man ikke skal varme op i korte, intensive træk, når der er akut brug for det.”
Flere oliefyr skal skrottes
Ved udgangen af 2018 har 35 husstande i Hvidbjerg fået anlægget installeret. De skal teste det i en periode for at verificere, at alt virker efter hensigten. Dernæst regner Suntherm med for alvor at rulle SmartHeat-anlægget ud.” I første omgang vil vi gerne erstatte mange flere oliefyr i Danmark, og så er vores ambition at rulle varmesystemet ud til det tyske marked” siger Jeppe Ladefoged.
Fakta om Suntherm
Suntherm ligger i Dommerby ved Skive og har eksisteret siden 2013.
Suntherm har arbejdet på det intelligente varmesystem i de seneste fem år.
Virksomheden fik i 2017 tildelt støttemidler på samlet set 12,4 mio. til to udviklingsprojekter.