Hvert år smider hver enkel dansker ca. 47 kg. mad ud i skraldespanden, som kunne have været spist. Det svarer til ca. 7500 kr. i en familie med to voksne og to børn. Men ikke nok med at det belaster din pengepung, så er madspild også et stort miljømæssigt problem.
Hver gang mad bliver smidt ud, har vi spildt energi, vand, sprøjtemidler og andre ressourcer på at producere mad, som ingen spiser.
Madspild sker allerede i supermarkederne inden det bliver solgt, men det sker i endnu højere grad hjemme i de danske husholdninger. Heldigvis kræver det ikke særlig meget at mindske madspild, og hvis du samtidig gerne vil spare lidt penge på madbudgettet, kan du læse de 8 tips, vi har samlet til dig.
Undgå madspild med disse 8 tips
1. Sæt tydelig dato på mad, du fryser ned.
Når du har et overblik over, hvor længe maden har været frosset ned, kan du få spist den i tide og ikke få smidt mad ud, der rent faktisk ikke fejler noget.
2. Frugt der er blevet rynket eller stødt, behøves ikke smides ud.
Du kan f.eks. bruge det ”kedelige” frugt i en smoothies eller en banankage.
3. Små rester kan suppleres op til madpakken.
Hvis du har lidt rester fra aftenen før, kan det sagtens gemmes og suppleres op med noget andet på madpakken dagen efter.
4. Tjek købeskabet, før du køber ind.
Det er en typisk fejl, at man ikke får tjekket hvilke madvarer, man allerede har i købeskabet, og derfor får købt løg for tredje gang på en uge.
5. Køb ind efter en indkøbsliste.
Undgå impulskøb, så du ikke får købt noget, du alligevel ikke har brug for.
6. Pas på mængderabatter.
Køb tre for tos pris er ikke billigt, hvis du kun skal bruge én. Ofte resulterer det i, at man får købt for meget, fordi tilbuddene frister.
7. Opbevar maden korrekt
For at optimere madvarernes holdbarhed bør køleskabet have en temperatur på 5C – og hverken varmere eller koldere.
8. Tjek holdbarhedsmærkningen.
Hvis du køber ind til aftensmad til samme dag, kan du ligeså godt vælge varer med kort holdbarhedsdato. På den måde hjælper du butikkerne med at undgå madspild, og ofte er varerne, der snart udløber, ofte sat ned i pris. Hvis du derimod køber ind til en uge ad gangen, skal du være opmærksom på at købe madvarer, der kan holde sig hele ugen, så du ikke ender med at smide halvdelen ud.