Claus Schultz
Formand for Brancheforeningen for Skadedyrsbekæmpere
Rottefælder, der kan registrere fangsten og give besked til rottefængeren er på vej ind i de smarte byer. Udover de praktiske fordele kan rottefælderne lagre data om rotternes adfærd.
Jagten på rotterne er blevet nemmere med nye teknologier, der sparer rottefængerne for at køre rundt og tjekke tomme fælder. Intelligente rottefælder kan nemlig give besked, når der er en fangst i hus. Smart city rottefælder er en del af den udvikling, der skal gøre byerne mere intelligente. “Når fælden er blevet udløst, registrerer den, om der sidder en mus eller rotte i. Og så giver den besked over SMS,” fortæller formand for Brancheforeningen for Skadedyrsbekæmpere, Claus Schultz.
Sparer mange køreture
Hver fælde har et nummer, så rottefængeren altid ved, hvilken fælde, der har gevinst, og hvor den er placeret. “De intelligente rottefælder sparer os for rigtig mange køreture. Vi behøver ikke længere køre rundt og tjekke fælderne blot for at konstatere, at der ikke sidder noget i dem. Og så kan vi fjerne den døde gnaver med det samme og undgå, at den ligger i mange timer eller ligefrem et par dage.
Miljøvenlige fælder overholder loven
Der findes forskellige typer fælder i dag. Smækfælder virker med en bøjle, der knækker nakken på dyret, så det dør med det samme. Andre fælder sprøjter enten gift eller en dosis CO2 ud i hovedet på rotten. Men med nye EU-regler er det ikke længere lovligt at lægge forebyggende gift ud, hvis man ikke ved, om der faktisk er et rotteproblem.
Aktiverer selv giften
Nogle fælder starter derfor med at registrere, om der går en mus ind i den, før den udløser den dødelige dosis. Andre udløses først tredje gang, der kommer en rotte på besøg. Da har fælden nemlig konstateret, at der faktisk bor en eller flere rotter på området.
Naturvenlige fælder
Det er ikke lovligt at lægge rottegift ud rundt omkring i naturen. Så også her kan intelligente rottefælder være en hjælp. “Det kan være rart at fange rotterne, inden de flytter helt ind til huset. Derfor kan man få en variant af rottefælden, som man kan placere i buske og hegn,” siger Claus Schultz. Den type fælde smækker i, hvis en rotte stikker hovedet igennem fældens hul. Fælden giver slip igen kort efter, så rotten falder ned på jorden. På den måde kan rovfugle og andre dyr spise rotten, og man slipper for selv at skulle skaffe sig af med det døde dyr.
Mere viden om rotternes adfærd og antal
Udover de umiddelbare fordele ved smarte rottefælder kan de også hjælpe til at forstå og måske ligefrem forebygge rotteproblemer. Rottefængerne kan gemme data fra fælderne og opdage nye tendenser i rotternes aktiviteter. “Vi kan registrere det på et kort og se udviklingen ret hurtigt. F.eks. kan vi se, hvor der bliver fanget flest rotter, eller vi kan opdage, hvis der pludselig er mange rotter i et område. Før i tiden fik vi først den slags informationer et par måneder senere, men nu kan vi få dem med det samme,” fortæller Claus Schultz.
Muligt at forebygge invasion
Data fra fælderne kan bruges til at undersøge, hvorfor et rotteproblem opstår. Måske skal en kommunes kloaksystem ses efter, eller der er en læk et sted, som skal stoppes. “Den type smart rottebekæmpelse i kommuner kan betyde, at vi kan komme problemet til livs mere effektivt, og måske forebygge at rotterne kommer igen.”