Skip to main content
Home » Smart City » Energiforsyning: GIS-systemer er vejen frem for smart energi
Sponsored
avatar

Signe Bramming Andersen

Direktør for forretningsudvikling, Similix

avatar

Jesper Vinther Christensen

CEO

Hvordan skal vi håndtere energiforsyning i fremtidens smart cities? Det danske IT-firma Similix arbejder på sagen.

Smart cities handler om livskvalitet, og stabil energiforsyning med grøn energi er en væsentlig forudsætning. Derfor skal fremtidens smarte byer forsynes med smart energi. El, varme og affaldshåndtering skal integreres, lyder ambitionen fra både politikere og eksperter, men udfordringen er at nå dertil. Hvordan tager vi kvalificerede beslutninger om disse smarte energiløsninger? Det danske IT-firma Similix, som holder til på Danmarks Tekniske Universitet, har sat sig for at finde løsningen på den udfordring.

Virksomheden, som blev stiftet for fem år siden, har specialiseret sig i at udvikle IT-platforme, der binder forsyningsvirksomheders forretningsprocesser sammen. Nu vil Similix tage den erfaring med sig og lave fælles platforme til hele forsyningsindustrien. ”Hvis vi vil have smarte energiløsninger, har vi brug for platforme, som kan planlægge, overvåge og analysere alle processer inden for hele forsyningsbranchen.  Det er det, vi kan tilbyde,” siger Jesper Vinther Christensen, CEO i Similix.

Komplet 3D-model af forsyningen

Helt konkret arbejder Similix med geografiske informationssystemer (GIS-systemer) baseret på indsamling af data fra sensorer. De bygger videre på Esri-platformen, som den markedsledende for systemer til håndtering af geografisk information og avancerede analyser. Målet er at bruge Esri’s software og Azure cloudløsninger til at skabe en digital tvilling, hvor man kan lege med byen i 3D-modeller, klikke og trække og simulere alverdens scenarier.

Det gør det muligt at modellere et komplet forsyningsnet og afhængigheder mellem de forskellige forsyninger. Platformen giver en digital model af, hvordan vand, el, fjernvarme, fiber, osv. er forbundet i byen. Og med GIS-systemet i hånden kan man måle, plotte, simulere effekter, planlægge og tage beslutninger i hele forsyningssystemets livscyklus.

”Man kan forestille sig en kommune eller et forsyningsselskab, som har et samlet overblik over forsyningen: oppetider, planlagte afbrydelser, risikoprofil, forbrug, osv. Visionen er, at man med GIS-systemet kan lave den perfekte simulering, så man kan tage gode, rationelle beslutninger mod de mål, man har. Den stærke visualisering skaber samtidig optimale muligheder for inddragelse af alle interessenter i planlægningen”, siger Jesper Vinter Christensen.

Forbrugere bliver producenter

En af de store omvæltninger på energifronten er, at forbrugere også i højere grad bliver producenter af energi. For eksempel i form af solcelleanlæg. Øget lokal produktion er et vilkår for fremtidens smarte byer, men det er også en udfordring for dem, der leverer energi.

”Når alle er producenter og forbrugere af strøm, er det meget komplekst at regulere. Hvis folk eksempelvis producerer masser af solenergi i nogle timer, skal man måske drosle ned på forbrændingen af affald. Forsyningen skal hele tiden reguleres, og derfor skal man vide alt om forbruget og produktionen i realtid,” siger Signe Bramming Andersen, der er direktør for forretningsudvikling i Similix.

”Det er blandt andet den store kompleksitet, man vil kunne håndtere med et samlet IT-system, som hele tiden reagerer automatisk og intelligent på realtidsdata.”

Fakta om Similix

Similix leverer IT-løsninger og yder konsulentbistand til forsyningsbranchen. Virksomheden blev stiftet i 2013 og har 16 ansatte.

Next article