Skip to main content
Home » Smart City » Viborg Kommune sparer strøm med intelligent gadebelysning
Sponsored
avatar

Thorkild Vestergaard

Civilingeniør hos Viborg Kommune

avatar

Kurt Byskov

Direktør hos Seneco

avatar

Johannes Vesterby

Formand for Teknisk Udvalg i Viborg Kommune

Intelligent gadebelysning, der tænder og dæmper sig alt efter, om der er folk i nærheden, giver væsentlige energibesparelser, fortæller civilingeniør hos Viborg Kommune. Nu går kommunen videre fra forsøgsstadiet og installerer sensorstyret gadebelysning overalt i Viborgs nye bydel Arnbjerg. 

Teknologiens hastige udvikling har åbnet for helt nye muligheder inden for intelligent og klimavenlig byplanlægning. Det er f.eks. i form af intelligent gadebelysning, der, via infrarøde sensorer og et computersystem, dæmper og tænder for LED-gadebelysning, når der er folk, som bevæger sig i nærheden.

Det har vist sig at være en succes for Viborg Kommune, siger Thorkild Vestergaard, civilingeniør hos Viborg Kommune. 

”Ud fra vores egne erfaringer, plus de erfaringer, man har gjort sig i andre kommuner, har en uafhængig konsulent beregnet, at teknologien vil give os en så markant strømbesparelse, at den betaler sig selv hjem over en periode på 5-10 år. Samtidig reducerer den intelligente gadebelysning kommunens CO2-aftryk væsentligt,” siger Thorkild Vestergaard, der har regnet sig frem til, at kommunen vil spare 1,3 ton CO2 per år ved bare at få installeret intelligent gadebelysning til 137 lamper.  

Bedre end simpel gadebelysning

LED-armaturer til gader og veje er i sig selv energibesparende i forhold til de traditionelle gadelamper, og det har i flere år været muligt at have tidssat dæmpende LED-gadebelysning, så lyset automatisk dæmpes ned til omkring halv styrke sent om aftenen og befinder sig så i den tilstand til tidlig morgen. 

”Den teknologi giver dog en mindre strømbesparelse end den nye sensorstyret gadebelysning, for her kan man dæmpe lyset længere ned, når der ikke er folk i nærheden. Hvis der så er folk på gaden, lyser lamperne til gengæld helt op, og det er vores erfaring, at det gør beboere mere trygge,” siger Thorkild Vestergaard.

Åbent system giver større fleksibilitet

Viborg Kommune har valgt at samarbejde med den danske virksomhed Seneco, der er leverer en løsning, som bygger på et åbent system. Det tillader, at kommunen kan bruge LED-armaturer fra forskellige producenter og samtidig have fuld kontrol over dataindsamlingen. 

”Det har været vigtigt for os, at vi selv har fuld kontrol over dataindsamlingen, der sker med intelligent gadebelysning, så vi kan sikre, at informationerne ikke bliver misbrugt, og så vi selv kan bruge data til at blive klogere på hvor meget aktivitet, der sker i forskellige bydele om aftenen og natten. Det er informationer, vi kan bruge til at gøre byen endnu mere behagelig for vores beboere,” siger Johannes Vesterby, formand for Teknisk Udvalg i Viborg Kommune. 

Senecos åbne system gør, at nyere og bedre teknologi nemt kan integreres i systemet, siger Kurt Byskov, direktør hos Seneco.

”Fordi man kan tilknytte andre producenters teknologi til vores, kan man som kunde altid gå efter den bedste producent af LED-armaturer, der er på markedet. Det giver en fremtidssikring, så systemet kan opdateres løbende med teknologiens udvikling,” siger Kurt Byskov.

Senecos sensorer kan fornemme bevægelse fra et menneske helt op til 20 meter væk, og når det sker, tænder de tilknyttede LED-lamper. Teknologien fra Seneco kan indstilles individuelt for område til område på alle parametre, hvis man ønsker. Aktiveringen kan samtidig overvåges og ændres løbende via en web-browser eller en mobilapplikation.

Beboerne føler sig mere trygge

Viborg Kommunes erfaringer med intelligent belysning viser, at beboere i området med belysningen er mægtigt glade for den. Faktisk er lyset langt mere tryghedsfremmende end den traditionelle belysning, melder Knud Callesen, der bor i det nye boligområde Arnbjerg. 

”Jeg føler, at det er tryghedsfremmende. Når jeg er ude at gå, kan jeg se på lang afstand, hvis der er andre som bevæger sig i området, for så vil lamperne lyse op. Ligesådan vil man som beboer kunne se, hvis der er bevægelse ude på vejene. Jeg tror, at det vil skræmme nogle indbrudstyve væk,” siger Knud Callesen.

Lyset er ydermere utrolig behageligt for beboerne, fortæller Knud Callesen.

”Det giver et klarere og behageligere lys, når man har brug for det, og skruer langt ned, når man ikke har. Det giver mindre ’lysforurening’, og det er faktisk rigtig rart. Det tiltaler det mig samtidig vildt meget, at det er en klimavenlig løsning,” siger Knud Callesen. 

Next article