Jakob Ellemann-Jensen
Miljø- og fødevareminister
Rasmus Jarlov
Erhvervsminister
Vi gav mikrofonen videre til miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen og erhvervsminister Rasmus Jarlov. Med udgangspunkt i tre spørgsmål giver de her deres besyv med om den danske cirkulære økonomi. De mener begge, at cirkulær omstilling udgør et væsentlig konkurrenceparameter for danske virksomheder. Læs hvorfor nedenunder.
Jakob Ellemann-Jensen: Lad os sætte fart i at gøre Danmark cirkulær
Af miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen
Hvor mange skjorter har du hjemme i skabet, du ikke bruger? Vi får mere og mere tøj, og vi smider mere og mere ud. Det kan der være mange grunde til – det kan jo være, man spildte kaffe på skjorten en træls tirsdag.
Men faktum er, at hver dansker bruger 15 kilo tøj om året. Vores høje forbrug af tøj og mange andre ting skaber et stigende pres på jordens ressourcer. Det betyder, at det er tid til at tænke os om og ændre vores måde at producere og forbruge på. Der er brug for at få sat skub i den danske omstilling til en mere cirkulær økonomi, som handler om mange flere ting end affald.
Virksomhederne er på vej
Heldigvis er mange virksomheder allerede på vej. Danske modehuse og tekstildesignere arbejder med alt fra at uddanne deres designere til at bruge indsamlet tekstil til at producere nye produkter. Der findes endda virksomheder, som syr nye læderjakker ud af gamle, og hvor du kan leje en jakke og sende den retur, når du ikke har lyst til at gå med den mere. Det er smart, for det forlænger jakkens levetid og sparer på miljøet.
Danmark er et land med mange ressourcer. Vi er gode til at udnytte naturen til fødevareproduktion. Vi producerer fødevarer af høj kvalitet og har høj fødevaresikkerhed. Som noget nyt er vi også rigtig gode til at forvandle spild til produkter. Det kan f.eks. være en virksomhed, der udnytter vandet fra kartoffelmel til produktion af proteiner, som kan anvendes som tilskud til fødevarer f.eks. som ekstra ernæring i sundhedssektoren.
Bæredygtighed som konkurrenceparameter
Bæredygtighed er et konkurrenceparameter for danske arkitekter i udlandet. Det er det, fordi den danske byggesektor er begyndt at tage bæredygtighed mere alvorligt og arbejder seriøst med at bygge, så miljøet er tænkt ind hele vejen.
Der findes andre gode eksempler, men vi skal have mange flere med – både virksomheder og os selv som forbrugere. Derfor har regeringen både en plastikhandlingsplan og en handlingsplan for bæredygtige proteiner.
Det handler om at styrke danske virksomheder og deres internationale konkurrenceposition på en måde, som bidrager til at skabe et bæredygtigt forbrug. Men det handler også om dig og mig, og hvad vi gør i hverdagen.
Der er brug for os alle
Hverdagen gør mig glad, når jeg hører, at vi igen har sat rekord i at sortere affald. På to år har vi genanvendt 200.000 tons mere af husholdningernes affald – det er immervæk en del!
Vi kan også bidrage på andre måder – for eksempel ved at leje i stedet for at eje og ved at vælge kvalitetsprodukter, der holder længe. Der er brug for alle, hvis vi vil have et grønt og bæredygtig Danmark at give videre til de næste generationer.
___________________________________
Rasmus Jarlov: Cirkulær økonomi kan sænke virksomheders omkostninger og øge deres konkurrenceevne
Af erhvervsminister, Rasmus Jarlov
En cirkulær økonomi er i grove træk en økonomi, hvor materialer og ressourcer genanvendes i nye værdikæder til gavn for både vores økonomi og miljøet. F.eks. kan produkter og bygninger designes til at blive genbrugt, repareret og genanvendt frem for at blive smidt ud.
Erhvervspotentiale i cirkulær økonomi
Cirkulær økonomi bidrager ikke kun til at skabe en mere bæredygtig og effektiv brug af vores ressourcer. Det handler også om at realisere et økonomisk potentiale.
I en mere cirkulær økonomi kan virksomheder i højere grad sælge affald, der før var værdiløst. Cirkulære løsninger kan bidrage til at minimere spild og øge virksomhedernes ressourceeffektivitet. Derved kan en cirkulær økonomi bidrage til at sænke virksomhedernes omkostninger og øge deres konkurrenceevne.
Kan skabe vækst og jobs
Det er glædeligt, at mange virksomheder allerede tænker cirkulært. Danske virksomheder producerer miljøbevidst, og de er i førerfeltet, når det kommer til at indtænke genbrug og optimere ressourceforbruget.
Dermed har danske virksomheder også en styrkeposition i forhold til at udvikle og eksportere løsninger på nogle af verdens ressourceproblemer.
Det vil kunne skabe vækst og jobs i Danmark, men kun hvis den cirkulære omstilling er markedsdrevet og bliver en gevinst for både miljøet og virksomhedernes bundlinje.
Strategi for den cirkulære omstilling
Regeringen præsenterede i september en strategi for cirkulær økonomi med i alt 15 initiativer. Initiativerne sigter mod at skabe bedre rammer for, at danske virksomheder kan udvikle og eksportere cirkulære løsninger, og at vi som samfund kan minimere vores miljømæssige aftryk.
Strategien understøtter virksomhedernes mulighed for at være drivkraft for den cirkulære omstilling og bidrager til at skabe et mere velfungerende marked for affald og genanvendte råvarer. Det vil betyde, at flere virksomheder får mulighed for at indsamle og udnytte affald på tværs af landet.
Med strategien tager vi de første skridt mod en mere cirkulær økonomi, men vi er ikke i mål endnu. Derfor vil vi i regeringen løbende se på, om der er behov for at justere rammevilkårene, så de understøtter en cirkulær omstilling.